HCM, Vietnam: 'kilang' gula-gula kelapa dan... tạm biệt sông Mê Kông

11:06 am

✿...السلام عليكم✿

Cepat sambung anies oiii... asyik tangguh je...

tu laa... kemain malas nak habiskan cerita kat HCM ni...

okeylah okeylah... ni nak sambung laa ni...

tapi sebelum tu...nah, gi amik bau pasal HCM kat link2 ni:

Vietnam 1
Vietnam 2
Vietnam 3
Vietnam 4
Vietnam 5
Vietnam 6
Vietnam 7

sebaik turun dari sampan, kami terus dibawa ke kilang membuat gula2 kelapa. pada mulanya anies sangkakan bangunannya besar tapi...

gini laa keadaannya... bukan takat tempat buat gula2 kelapa je, tapi pelbagai jenis barangan turut dijual di sini seperti minyak kuat, cenderahati, barangan kosmetik etc. just pilih je yang mana berkenan di hati...

deretan gula2 kelapa yang dah siap dibungkus (pek berwarna warni). tak ingat laa pulak berapa harga sebungkus gula2 kelapa tu... kalau tak silap RM10 rasanya...

peralatan yang digunakan untuk membuat gula2 kelapa... ala... macam buat dodol juga bezanya diorang tak campurkan dengan gula melaka / gula perang... 

btw anies berkenan betul dengan mesin pengacau ni...rasa nak angkut sebiji untuk buat kacau dodol ;-)

mesin pemerah santan

proses memotong gula2 kelapa...guna pinggan je...laju betul budak ni buat sampai ke proses membungkus. kami tak beli pun gula2 kelapa ni...just tengok je laa...

minyak kuat kot... ha'ah ada 'bangkai' something dalam botol tu... tetiba tingat haiwan yang diawet dalam makmal sains masa sekolah menengah dulu ;-)

dalam perjalanan pulang, kami diberi air kelapa seorang sebiji... warrghhh lega tekak... dan kami tinggalkan Unicorn Island dan Sungai Mekong bersama kenangan terindah... tạm biệt sông Mê Kông (good bye Mekong river)

otw balik ke Ho Chi Minh, kami singgah makan tengah hari kat sini... yang ni dah termasuk dalam pakej...

kami berenam makan semeja..

antara lauk pauk yang dihidangkan...sedap... almaklumlah perut tengah lapar...


pemandangan kampung sepanjang perjalanan pulang ke HCM...

p/s credit gambar: blogger farah dan nina

okey... nanti anies sambung lagi ek... ada 2 -3 part lagi kot nak dihabiskan... 
thanks for reading!

STAY TUNED!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

26 Your Words of Lo♥e

  1. lajuuu dia..nak habis dah citer vietnam dia..farah satu pun tak start lagi..muahahaha..lauk launch kita tu nampak jer mcm biasa kan..tapi rasa dia sedap kan..=D

    ReplyDelete
  2. uwaa..jelesnya.. g bercuti..:)

    ReplyDelete
  3. happy beno pegi. nnt nk pi ajak lg. kot2 bleh pi skali. ehhh... hehe

    ReplyDelete
  4. Macam tu rupanya buat gula2 kelapa tu ye Anies..
    Cukup lah takat tahu mcm mana proses nya..
    Takut juga nak beli kan..

    ReplyDelete
  5. hahaha.. lg sikit nk habis dh. tnggu thn depan pulak. mcm boleh agak GA apa hehe

    ReplyDelete
  6. singgah petang...
    blm berkesempatan lagi ke luar negara org... :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum anies..

    bestnyaaa dapat p buat lawatan macam tu kan anies...kita boleh tengok macam2 yang tak pernah kita tengok...

    ReplyDelete
  8. binatang ape la yg dia letak dlm ubat kuat tu yer.. hihi

    ReplyDelete
  9. kami beli juga ari tu sedap .... tak pi mkn buah ngan dgr lagu dr penyanyi tempatan ke ...

    ReplyDelete
  10. dh pandai ckp vietnam.. nanti kita p hanoi pulak. hehhre

    ReplyDelete
  11. yong pun pernah pegi tempat ni juga last year

    ReplyDelete
  12. InsyaAllah tahun depan nak ke Vietnam.

    ReplyDelete
  13. Xsabo nk tggu GA.... Hurmm, Anies beli ubat kuat ke, utk ape tu....;-)

    ReplyDelete
  14. dari pemandangan gambar dua terakhr macam malaysia la juga yer...

    ReplyDelete
  15. Menarik... patut laa.. mcm perasan blogger farah je dlm pic entri sblum ni.. tp takutlah org lain muka hampir sama ke..

    ReplyDelete
  16. Mesin tu memang sesuai bebenor nak mendodol! :$

    ReplyDelete
  17. ermmmm saat2 madu haih bila nk lupa entah

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆