HCM, Vietnam: ke Sungai Mekong

10:17 am

✿...السلام عليكم✿

Adezzzz... malas bebetul nak habiskan cerita jalan2 HCM ni... tak tau laa angin malas mana laa dah tersampuk kat badan ni. ingatkan dalam bulan puasa ni, angin ni dah diikat dengan setan tapi rupanyaaa... (sila habiskan ayat mengikut selera korang)

tapi sebelum tu...

HCM part 1
HCM part 2
HCM part 3

jemputlah beraya klik tanpa segan dan was-was ya...

okey, aktiviti di hari kedua kami kat HCM ni adalah ke Sungai Mekong. dan rasanya mereka2 yang dah pernah datang ke sini, aktiviti ni kira cam wajibul ghunnah laa...

sebelum ke sini, plan asal kami nak ke Chu Chi Tunnel tapi lepas dengar nasihat daripada pak cik Saleh, kami ambil keputusan untuk ke Sungai Mekong. pastu kami ada tanya juga, boleh ke lepas pergi Sungai Mekong, kita ke Chu Chi Tunnel? pak cik Saleh cakap, sebenarnya jarak dari Sungai Mekong ke Chu Chi Tunnel ni agak jauh. lepas tu setiap aktiviti memakan masa lebih kurang 4 jam. campur perjalanan pergi balik hampir 4 jam, kiranya setengah hari barulah kami dapat menghabiskan tour ni.

then, sewal 7.30 pagi pak cik Saleh dah datang ke hotel untuk menjemput kami. lepas tu dia bawa kami ke restoran untuk bersarapan terlebih dahulu. maklum sahaja laa... nak jalan jauh kan? so kenalah 'isi minyak' dulu.

kami bersarapan di restoran yang memang pemes kat HCM ni di kalangan orang Malaysia dan Muslim... lain tak bukan, restoran Hajah Basiroh. ni view dari dalam resto. 

err... jangan ditanya harga makanan kat sini. tapi kerana dah lapar, mem besar redha je dengan nasi lemak ni yang berharga lebih RM10!! botak mak noks!

popia kot... order kat resto Hajah Basiroh. ntah apa namanya... si nadia yang beli rasanya... finally sampai ke Sungai Mekong, sorang pun tak jamah popia ni ;-)

suasana HCM... OTW ke Sungai Mekong...

dalam van menuju ke Sungai Mekong. si driver tu tak faham cakap BM so boleh laa kami mengumpat dengan jayanya hahahaha... BTW, suka dengan highway kat Vietnam ni. jalan lurus dan paling penting, ada tol hahahaha...

dah nak hampir Sungai Mekong, kami stop kat sini. lebih kurang macam R&R. yang kaki shopping macam blogger Nina tu (hahahahaha... jangan marah Nina) sempat lagi membeli belah. lebih murah katanya berbanding kat HCM. nak tawar menawar pun no prob. dan yang paling best, diorang terima duit RM. tu yang mabuk kepayang kaki2 shopping bila sampai kat sini ;-) 

suasana depan R&R... ada pak cik Saleh sebut nama tempat ni tapi biasalah... kami kan banyak makan semut.... hahaha...

dah sampai ke destinasi yang dituju... ni kira macam terminal feri laa... tapi tak de laa sebesar terminal feri kat Penang tu hah... tak perlu beli tiket sebab dah termasuk dalam pakej (bagi yang guna tour guide laa)

bas2 dan van2 pelancong. ingat kan kitorang je yang datang ke sini ahaks!

van kitorang yang landing dengan cantiknya dan sabar menunggu kami sampai kami selesai ber 'tour de Mekong'...

keluar je dari terminal, kami dihidangkan dengan pemandangan sebegini... hello... ni bukan kat Penang ya...

wallaaa... Sungai Mekong yang sebelum ni kami tengok dalam buku teks Geografi akhirnya berada di hadapan mata!!

well, apa terjadi kepada kami lepas tu? tungguuuuu...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

23 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnyaaa jalan-jalann :)
    Lissa suka tengok pemandangan sungai macam tu. Rasa tenang :D

    ReplyDelete
  2. cerita vietnam kami pun tak abis sejak 2 thn lps keh2

    ReplyDelete
  3. weiii tak baik kutuk abang driver tu...muahahaha...

    ReplyDelete
  4. TAHU SUNGAI MEKONG DLM BUKU GEOGRAFI JE..MESTI LUAS N CANTIK SUNGAI TU..

    ReplyDelete
  5. pernah juga merasa makanan dari restoran hjh basiroh....mak suka :)

    ReplyDelete
  6. Nasik lemak tak tinggal walaupun nun jauh di HCM ya...
    Sungai Mekong yang lebar citer buku sejarah ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
  7. rm10 tu mcm sengaja je nak pau org malaysia ... sedap ke tak ? heh heh heh

    ReplyDelete
  8. Seronok jalan-ajaln HCM ni. Macam-macam ada.

    ReplyDelete
  9. Eh, dah sampai entri ke-4 dah....kena menelaah balik ni. Banyak yang saya missed :)

    ReplyDelete
  10. Saya nak abiskan ayat Anies mengikut selera tapi sekarang tengah lapar, langsung tak trfikir apa-apa hehehe

    ReplyDelete
  11. Oh hai sungai mekong! Lambai-lambai sikit ;)

    ReplyDelete
  12. popia tu xmakan rugi je sbb harga mahal. nk mkn pun udang mcm tak masak. hehe

    ReplyDelete
  13. sungai mekong, macam pernah dgr tp lupa. geografi pon huda lupa apakah itu. hahaha

    ReplyDelete
  14. Jauh perjalanan luas permandangan... tak pe lah makanan tu harga mahal sikit, janji dpt pekena nasi lemak... :) :)

    ReplyDelete
  15. mahal juga makanan disini rupanya...

    ReplyDelete
  16. dah berjalan di tempat orang pasti dapat pengalaman yang menarik kan

    ReplyDelete
  17. kedai makan tu famous kan.. hehe popia tu bukan famous gak ke kat Vietnam ?

    ReplyDelete
  18. kira rajin lah kau boleh up entry travel time bulan puasa..aku punya blog sepi macam kabinet trofi England..hehe

    ReplyDelete
  19. Popia tu femes gak kalau baca dari blog org pg Vietnam. Awat tak makan? Tak sedap eh? :D

    ReplyDelete
  20. last2 jadi gak plan kita ke sg.mekong kan..next time pi chu chi tunnel lak..=D

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆