HCM, Vietnam: shopaholic abroad!

11:08 am

✿...السلام عليكم✿

Hahaha... tajuk tak menahan!

tapi apa2 pun pagi ni hati mem besar banyak bunga2...

80% komen2 yang terperap dan hampir membusuk dalam awaiting moderation tu dah selamat diBWkan... huuuu... lap peluh jantan sat! tapi, ada juga blog yang belum sempat dibom kan... tungguuu!!

okey, sambung semula jalan2 kat HCM ni.

nak skodeng part 1 boleh klik kat SINI.

lepas naik van, tour guide kami, pak cik Saleh pun memulakan kata-kata aluan beliau. dia pun terangkan A-Z tentang HCM dan beberapa DO's & DON'T esp. time tengah gila bershopping. kami pun sempat gak buat sesi Q & A dengan pak cik Saleh ni. bila dengar penerangan dia, at least lega juga laa hati kami mendengarnya. ye laa kan... sebelum pergi, macam2 cerita yang keluar masuk telinga ni. tapi, bagi anies sendiri, kite fikir positif je laa... sebab apa yang kita fikir tu kan doa. kalau kita fikir buruk, maka jadilah benda buruk kan? nauzubillah!

van pun bawa kami masuk simpang tu simpang ni dan tetiba masuk kat celah2 rumah orang. apeni?

"sekarang kita akan pergi ke Kilang Linda," kata pak cik Saleh dalam loghat Melayu campur Vietnam.

hah, gi ke kilang? alamak! ingatkan pergi hotel! mmm tak pe laa... redah je laa kot. kita cuci2 mata dulu.

"dekat sini kita terima RM!" kata pak cik Saleh lagi.

mmm bagi yang nak bershopping tu, lega laa agaknya mendengar. ye laa... tak sempat lagi tukar ke Dong, tetiba nak bershopping.

then, masuk laa kami ke kilang tu..

err... bercerita dengan gambar laa yek!

gini laa rupanya 'Kilang Linda' tu... mmm sebenarnya macam shop lot juga. ada 4 tingkat kalau tak silap. setiap tingkat, ada pelbagai jenis baju yang bisa menggegarkan purse anda. masa kami sampai tu, ramai juga laa orang Malaysia yang sibuk menyoping... 

kiteorang yang tak shopping ni apa lagi... dok sibuk balas wassap hehehe wi fi free... aiiii... teruk bebetul laa manusia yang tak boleh 'move on' dengan teknologi ni ekekeke

nasib hang laa labu... kena rotate kepala sendiri kalau nak tengok pic ni hahaha...
alkisah, lepas balik kilang linda, kami terus ke hotel untuk check in. lepas tu, terus keluar dan misi untuk menyoping pun bermula. bila sampai kat simpang jalan depan Ben Thant tu, pak cik Saleh tunjukkan kiteorang 'Nealofartepijalan' hah... pe lagi! macam dah tak keruan si Farah bila nampak tudung Naelofar tu!

lorong ni memang pemes untuk kaki shopping. kat sini juga ada pasar malam. oh ya, yang pakai baju belang2 tu laa pak cik Saleh. tengah tengok kamiorang dok sibuk bershopping..

nak tunjuk pintu masuk Ben Thant sebenarnya.... mmmm tapi tak nampak laa pulak...

hah... ni la Ben Thant Market nyer... kata pak cik Saleh, ni Ben Thant baru. Ben Thant lama dah tak de lagi.. semoga arwah tenang di sana ekekeke...

dah sampai HCM ni wajib pekena kopi susu. kami serbu kat pak cik ni sampai dia tak menang tangan. bila minum... perghhh memang terbaik punya kopi susu. secawan baru RM3... yang dah pernah pergi HCM pasti dah pernah jumpa pak cik ni kan?

nak snap pic pak cik tu tapi tersnap pic budak 2 orang ni hishhhh... ekekeke

lepas shopping, harus penuhkan perut. memang dah lapar ya amat masa ni. yang tak best nyer, punya laa lambat dia punya service... rasa nak surrender je... harga? uiittt part makan ni memang mahal. nasi goreng yang anies makan tu je dah RM12 tau!!! pengsan mak!

lepas makan sambung shopping till die hahaha... masa tu dah malam... pe lagi... mengadap night market laa pulak...

suasana night market... ramai oiii umat Malaysia kat sini. tak terasa macam kat HCM. rasa macam kat jalan TAR!

sebelum balik hotel, baru kami tukar duit... ni bukan bank tau. ni money changer ;-)

tuuu dia... dok menyoping tak hingat duniaaa hahahah

shopping dan shopping...

kenderaan banyak tapi semua orang releks je menyoping hahaha

masa ni OTW balik hotel... suasana malam di HCM.

anies pun tak tau ni pic apa...main snap je ni hehehe

okey guys...tu je cerita menyoping di hari pertama.... nanti anies sambung lagi ek!

daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

40 Your Words of Lo♥e

  1. Tq la sudi boomkan blog cikna, now my turn plak....!!!!!

    ReplyDelete
  2. Neelofar kat sana 'ori' x,huhuu... bila sebut jalan tar terus terasa nak shopping kat sana...;-)

    ReplyDelete
  3. SALAM RAMADAN ANIES...LA NI RAMAI ORG MSIA YG PILIH SHOPPING DI VIETNAM..KUALITI BARANG YG DITAWARKAN PUN OK DGN HARGA MAMPU MILIK KOT...

    ReplyDelete
  4. tu dia..sakan..tu Farah ngan Nina kan. daha tahu lagi mau tanya

    ReplyDelete
  5. kopi vietnam mmg best,
    kalau balik malaysia rasa dia tak samakan mcm kita minum
    di vetnam

    ReplyDelete
  6. hahahaha... muka nina saja yg banyak.
    tulah nasib tak hilang pedoman beli byk2 brg

    ReplyDelete
  7. hai anies...pi HCM tak habaq pun
    hihi

    ReplyDelete
  8. tudia.. shoping sakan... nina dan buat muka berpisah tiada.. hahahaha

    ReplyDelete
  9. amboiiii.. ceq nyoping tak hengat dunia ye. anies. sakan.
    memang murah2 ye.. akak teringin lah nak pegi. taun depan kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg murah kak... kena pandai2 menawar laa

      Delete
  10. hoho.. tak sabar nak tunggu part seterusnnya..
    mahal juga makanan tu sepinggan rm12.. hoho..

    Blogwalkini sini, jom baca artikle ini

    McAfee Secure Di Wordpress article...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan halal kat sn mmg mahal... almaklum laa org islam kan x ramai kat sn

      Delete
  11. pelik gak bila tgk terbang dari penang rupanya nak angkot nina dan farrah sekali ya ... bikn jeles tgk sih ... jubah 2 tone warna tu sama dgn yg sis nampak semlm ... heh heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg laa kepala rombongan kami heehehe

      Delete
  12. siap naelofar pun ada kat sana ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap sbb tu neelofa nk serang kilang kt sn ;-)

      Delete
  13. bestnya dapat pi vietnam...ben than tu macam popular ramai suka cerita pi sana

    ReplyDelete
  14. Ben Thant memang 'syurga shopping' Malaysian, ekekeke. Suasana malam pun dah serupa mcm kat KL. Kaki shopping memang koyak poket pegi sini:D

    ReplyDelete
  15. Kalau gi HCM...boleh sawan buatmya bila tengok kain...hihi
    Harge pun ok..baju siap ok..kain cotton ok..i like...

    ReplyDelete
  16. Kawan yg prnah pegi sana pun ada cerita jgk yg mkanan kat sana mahal2. Hmmm. Kena survey siap2 tmpat makan klau nak pi sana. :)

    ReplyDelete
  17. bestnya p holiday+shopping... hehehe

    ReplyDelete
  18. Kalau MD ke tempat2 shopping ni kompem nganga ja sambil cari wifi.. Tak pon foodhunting.. Hahaha

    ReplyDelete
  19. Menarik.. puas jenjalan mcm ni. Tengok koi muslim tu mcm berselera je nak rasa... kena ingat ni klu ke sana nak cari... best2... :) :)

    ReplyDelete
  20. Seronoknya sopinggg..
    Klaau MJ pun mau rambang mata nak pilih..
    Tp part Wifi free tu cheq pon soka... dapat la update kan design2 kat orang Mesia nak pilih :)

    ReplyDelete
  21. Amboi! seronok habis!
    Siap ada troli tu... tak menahan ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
  22. Fuhhh, bukan main shopping ya :)

    ReplyDelete
  23. korang adjust dengan Pakcik Salleh tu dari Malaysia ke bila da smpai sana ? hehe.. memang la Neelofar tu menggila menggoda.. dari tanak shopping boleh shopping skali.. eheh..

    ReplyDelete
  24. sapa yang boleh move on dengan teknology mmemang layak terima tabik spring ehehehe..

    ReplyDelete
  25. heee selamat hari raya ye Anies.. maaf zahr batin =)

    ReplyDelete
  26. part shopping mmg heaven lah!!! itu yg nak repeat lagi pi vietnam ni..=D

    ReplyDelete
  27. patut la bnyk baju vietnm masuk malaysia sekarang nie

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆