Shenzhen, China: singgah di Window of the World + Splendid China and China Folk Culture Villages

1:25 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Cuti 5 hari beb! kaku kaki tangan bila kena ketuk keyboard pagi ni... hahaha... ada pergi mana2 ke anies? ada... tapi tak laa sampai ke luar negara. yang ada pasal 'luar negara'... ni hah... entry sambungan jalan2 ke China yang tak habis2 lagi ni...

tapi sebelum tu, yang nak skodeng entry berkaitan, bolehlah klik kat SINI, SINI dan SINI.

lebih kurang sejam kat Science Park tu, kami pun kembali semula ke stesen Shenzhen University dan terus tuju ke destinasi seterusnya iaitu Window of the World (WOW).


WINDOW OF THE WORLD (WOW)

untuk sampai ke WOW ni senang je dengan Shenzhen Metro sebab ia ada stesen khusus dengan namanya sekali - Window of the World Station - means, tak kira laa dari mana korang datang, sebelum naik tren, cari map dan pasti akan jumpa stesen ni. senang kan?

kalau ikut plan kami, kami just nak singgah untuk ambil gambar je kat WOW ni. tak de niat pun nak masuk sebab kalau masuk, mungkin akan ambil masa panjang.

setiba di sini, kami rasa plan tak nak masuk tu kiranya tepat memandangkan cuaca masa tu teramatlah panas. nasib baik laa ada bawa spec sebagai penyelamat. tak ambil masa yang panjang, kami pun terus laa snap dan berselfie.

dan... sebahagian gambar yang sempat kami snap...

di dataran WOW. sangat luas. dan kat sini ada kaunter tiket, kedai jualan dan juga toilet (maybe)... kalau cuaca tak panas, mungkin kami akan merayau2 kat sini sekejap...

apa yang ada kat WOW ni? replika mercu2 tanda dunia tersohor ada di sini. so, kalau ko cakap ko dah pernah pergi Greece pada hal ko sebenarnya berposing kat sini pun... orang akan percaya hahahaha...

since kami tak masuk, so hadap je laa muka kitorang yang begitu gigih menahan kepanasan agar... masih terserlah, ayunya wajahmu...walaupun panasssss hahahahahahah

ni gambar versi berlindung daripada kepanasan... terserlah juga nur di wajah kami kan kan? hahahahahah

ketiak sedang lencun, so ambil gambar pun terkepit2 ketiak hahahahaha

ko jangan terpedaya dengan awan hitam itu. mendung tak bererti hujan... eh ehh....

biar kepala teleng, jangan otak senget hahaha

akhirnya... walaupun masa kat Paris hari tu tak dapat masuk Lourve, tetapi tercapai jua bila berada di WOW ini... 😎😎😎

okey... last posing sambil menahan peluh bak air terjun sebelum kami cabut dari sini...


SPLENDID CHINA & CHINA FOLK CULTURE VILLAGES (SC & CFCV)

dari stesen WOW, kami terus ke Splendid China. jaraknya tak jauh. cuma bersebelahan stesen je. dengar macam bersebelahan, tapi kenapa tak jalan kaki je? hahaha... kalau kami jalan kaki time winter no problem... sejuk je gitu... nak naik bas pun boleh. ada blogger lain pernah buat.  

oh ya, untuk ke SC & CFCV ni, korang turun di stesen OCT (Overseas Chinese City). then ikut je signage yang ada. kalau tak silap ikut pintu exit D.

untuk ke SC & CFCV ni korang kena laa jalan sikit ya. tak jauh pun. sama macam kat WOW, kami just ambil gambar je. niat asal memang nak masuk sini. syukur kami tak beli tiket awal2. kalau beli tentu burn gituuu je sebab cuaca yang memang teramat panas walaupun kami sampai sini bukan musim panas.

since baju pun dah start lencun, kami ambil gambar cepat2 dan mana yang sempat je. dan ni sebahagian daripada gambar yang dapat anies share untuk tatapan korang...


keluar je dari stesen, korang mesti nampak punyalah signage ni...

dah berkira2 nak panggil polis bantuan masa ni... nasib baik nampak papan tanda ni hahaha

ada apa kat SC & CFCV ni? kalau korang suka movie or drama cina klasik, ni tempatnya... korang yang sukakan kebudayaan cina, ni tempatnya. korang yang suka Fong Sai Yuk ni tempatnya. korang yang suka mini Great Wall China, ni tempatnya...

tu bukan tengah posing or exercise... tapi tengah menggeliat... tak senonoh betul menggeliat tengah panas lit lit ni... sila jangan ikut perangai ini 😅😅😅

since tak masuk, ambil gambar depan pintu masuk pun cukup laa...

ni atas jejantas depan SC & CFCV...

sebahagian gambar: kredit to blogger Sal

okey tu je laa perkongsian hari ni... pasal pengumuman GA, anies akan beritahu ASAP. BW pun belum langsai lagi. hari ni masih mencari mood yang hilang lepas 5 hari bercuti...

so, thanks 4 reading!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

42 Your Words of Lo♥e

  1. Cantik-cantik tempat Anies pi... Menarik WOW tu...

    ReplyDelete
  2. bestnya sesekali berjalan kan. mesti seronok kan..hmm..lama dah cikyan tak jalan2..hmm..

    ReplyDelete
  3. Dari gambar dah terasa terik matahari. Jangan lupa pakai sun blok.. :)

    Tapi yang penting sekali...dapat pergi jalan2.

    ReplyDelete
  4. cantiknya Anies pemandangan kat dalam WOW tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kami msk entah mcm mn agk nyer kan

      Delete
  5. kapan guwe posting foto jalan-jalan yang bagus, blogwalking lihat postnya pada indah banget

    ReplyDelete
  6. dahlah panas, aku sengih tayang gigi besi, tu yang bersinar. haha

    ReplyDelete
  7. Hana teringin nak pegi China! wahh! kak Anies dah pegi dulu ^^

    ReplyDelete
  8. pi time panas meh ;)
    tapi tetap maintain ayu wanita melayu di bumi China ;)

    ReplyDelete
  9. TENGAH PANAS LIT LIT OK JUGA SELFIE TU CNTIK AYU JE

    ReplyDelete
  10. best nya
    terus jealous tengok
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. org ckp kalu cemburu maknanya x lama lg dia akan pergi jg ;-)

      Delete
  11. wahhh bestnya jalan jalan CH. doakan azah pulak dapat ke sana ehh :P

    ReplyDelete
  12. cantiknye...eeeh siap ada replika eifiel tower...

    ReplyDelete
  13. Bestnya.. pergi china tp sambil tu ambil feel paris, greece heee.. klu ke china mmg rugi rasanya tak ke tempat mcm ni.. menarik :)

    ReplyDelete
  14. Panas terik ke tapi tak nampak terik pun...

    Oh! ada Eiffel tower juga agaknya kat sini la s.i.l punya husband bergambar tu dia pegi cina tapi ada gambar tower tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa kenapa x bertembung? hahaha mcm laa sy kenal kannn

      Delete
  15. Gambar tgh menggeliat pun cantik juga Tu

    ReplyDelete
  16. Tengah panas lit lit masih mampu senyum manisssss :)

    ReplyDelete
  17. nk kena wow kt sini.... sblm tu wow kt kandang biri2 🤪

    ReplyDelete
  18. selfie tgh panas janji ada semua gambar kawasan

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆