Shenzhen, China: menyeberang sempadan, tren, imigresen + VOA

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Sambungan daripada: SINI dan SINI.

hari kedua kami di HK. dan hari tersebut, kami rancang nak 'ke luar negara'. wahhh bunyi cam hapa.... pada hal macam nak seberang Tambak Johor je.

pukul 10 lebih barulah kami terhegeh2 keluar dari Chungking Mansion tu. syok punya tidur sampai terlajak laris.

kali ni kami rasa macam kami dah pandai sikit naik MRT ni. since penginapan kami dekat je dengan stesen MRT, jadinya kami just jalan kaki je laa... tak jauh mana pun. 5 minit je dah sampai.

jom ikuti JJCM kami sambil tengok gambar ya...

sebelum naik train, benda pertama yang perlu kami buat adalah top up Octopus Card. walaupun kat Shenzhen tak guna kad ni, tapi next day kami nak merayau HK, kami perlukan juga kad ni. jadi better top up siap2.

mesin top up ada di mana2 dalam stesen MRT. so tak perlu gusar tang tu. mesin ni friendly user. tak reti tulisan Cina, English instruction terpampang kat situ... nak check baki dan history penggunaan kad pun ada... credit gambar: blogger Sal.

dah siap top up, kami naik tren dan terus ke stesen Hung Hom (line merah) sekejap je dah sampai. turun di Hung Hom (masa taip teringat penyanyi Wang Lee Hom) kami tukar tren lain dan terus ke Shenzhen. platform sebelah menyebelah. tak perlu terkejar2. dan paling best tren sampai on time. senang kan?

kalau tengok map MRT, memang boleh migrain. tapi, once dah faham kau dah boleh berlagak macam kau dah duduk HK berpuluh tahun hahahaha....

perjalanan dari Hung Hom ke Shenzhen lebih kurang 50 minit ke sejam je. Stesen terakhir yakni Lo Wu tu lah pintu masuk ke Shenzhen. masa ni kami dah sampai Lo Wu. ramai juga penumpang masa ni. mungkin sebab hari Sabtu.

then, bila dah sampai stesen Lo Wu, kami ikut je signage yang ada. signage banyak dan tak perlu risau.

Alhamdulillah... kami dah sampai China! wow... hehehe bunyi cam hebat hahaha

menuju ke imigresen. juga ikut je signage.


tapi kan lepas tu kami tercangak2 sekejap. rupanya dah salah step. kami pegi isi form ni dulu...

tapi tak pe lah... isi je dulu... karang lepas dapat VOA (Visa On Arrival) kami tak perlu berpatah balik ke sini.



dah siap isi form, kami pun naik ke tingkat atas dan ikut segala prosedur. isi borang, ambil nombor dan tunggu giliran.


pastikan passport sentiasa bersama ya... pesanan penaja

tapi nasib tak menyebelahi kami hari tu. entah kenapa system down laaa pulak... so kena tunggu lama baru settle. kena pulak orang ramai masa tu. rata2 mat saleh dengan minah saleh.

contoh VOA dan ditampal dalam passport... kami boleh stay selama 5 hari kat Shenzhen... tapi, pe hal pulak nak duduk lelama kat sini hehehe credit gambar.

masa proses buat visa ni, pegawai imigresen minta kitorang 'kertas kecik' ni. 'kertas kecik' a.k.a landing slip ni kitorang dapat masa kat airport HK. anies pulak, memang tak jangka dia akan minta 'kertas kecik' ni. berderau darah sebab ingatkan dah tercicir or tertinggal. Alhamdulillah, ada terselit dalam beg. fuhhh... lepas ni, memang tak boleh culas lagi. walaupun kecik macam kertas nombor panggilan tu, tapi nilai dia sangattt besar. ingat tu kawan2 kalau yu ols nak pergi Shenzhen melalui HK nanti... credit gambar.

okey, tu je perkongsian hari ni... nanti anies sambung lagi ya...

thank you 4 reading!

tinggal beberapa hari je lagi ia akan berakhir... jemput join!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. Entah bilalah dapat ke luar negara lagi. Mudah2an Allah masih izinkan nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah pasti ada rezeki kak cik nnt

      Delete
  2. Owh dari HK ke China pula yer. Nice story. Hehe...

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang berinfo. Mana tahu saya pula ke sana suatu hari nanti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah... pasti ada rezeki kelak

      Delete
  4. ya..sangat beruntung kerana dapat pergi ke negara China

    ReplyDelete
  5. Bagus signage tu ada tulisan inggeris, kalau bahasa dia shj mmg susah nak ikut.. silap2 jadi sesat pula hehe... pengalaman yg seronok dan menarik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa syukur bla jumpa signage berbahasa inggeris

      Delete
  6. Travel is one of the best thing in the world! ^^

    ReplyDelete
  7. hai kak anies ! wahhhhhh bestnya jalan2 china ! alamak nasib baik ada terselit ye kalo takde cemane lah gayanye kan hehehe

    ReplyDelete
  8. Teruja mama baca cerita jalan2 oversea ni

    ReplyDelete
  9. macam tak sejuk je kat sana. ke pi time musim apa?

    ReplyDelete
  10. bestnya.. bila laa cikyan boleh smpai sini.. nak jugak pegi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah 1 hari nnt pasti akan smpi

      Delete
  11. Yang kecil belum tak berguna ya, betul kita harus hati-hati dan teliti jangan sampai kecerobohan membuat kita susah sendiri

    ReplyDelete
  12. wahhhh best lah
    nasib tak hilang kertas kehadiran tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... dah laa kecik...mmg cuak habis

      Delete
  13. LAIN KALI NK JLN JAUH SAMPAI CHINA SIAP SGLA WALAU KRTAS KECIL YA ANIES

    ReplyDelete
  14. Bestlah travel sana sini! Hana ni asyik membangkai je kat rumah! Hahaha sorry tetiba pulak jadi gangster~ hehehe apa2 pun thanks for sharing!!! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time hana dgr perkataan membangkai hahahahah

      Delete
  15. Oklah dah boleh tick off China dari list country yang dah pergi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii... tau laaa ko suka sbb klh pg td

      Delete
  16. Syoknya..dapat pergi merentas negara.
    Kena ingat tips Anies pasal kertas kecik tu...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆