Köln | shopaholic abroad - Schildergasse and Hohe Straße

9:48 am

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

sebelum tu, anies nak korang try sebut title entry ni kuat2. kalau betul sebutannya, anies kasi korang hadiah. sapa nak try, sila angkat disket!!! 😁😁😁😁😁😁

okey lah... mari kita sambung cerita jalan2 kat Cologne ni. oh ya, mungkin ada yang tertanya2, Cologne ni bukan ke pewangi yang selalu pakai lepas mandi tu?

yap betul. nama cologne tu sendiri berasal dari sini dan Cologne sendiri terkenal dengan penghasilan perfume. ada sebuah muzium perfume di sini tapi anies tak sempat nak singgah. insya Allah next time pergi Cologne nanti, kita masuk ya.... sapa nak ikut? sila angkat CPU!! (asik dok mengajak je... ntah2 ajak2 ayam je ko ni anies!)

gambar tak banyak untuk di share. kalau korang nak tengok suasana yang lebih happening kat area ni, Google je lah yek! bukan sengaja anies tak nak amik gambar banyak2 tapi masa tu dah ralit bershopping. dari satu ke ke satu kedai. semua ada sale. mana tak rambang mata dibuatnya!

sebenarnya anies tak tau pun kawasan ni adalah kawasan shopping. tapi sebaik saja nampak kedai ni... dalam kepala dah boleh agak... kalau korang pun sama kan? tak kan laa kedai macam ni nak letak kat area2 pasar malam kannnn...

ko tak masuk ke anies kedai ni? uiiii... memang nak masuk tapi 'kak ros' tak ikut sama kan... jadinya anies tengok dari luar je laaaa 😀😀😀

lokasi kawasan ni senang je... kira2 100 meter je dari The Dom... kalau fulus korang berkepuk2, jangan lupa singgah tau...

antara kedai souvenir yang anies recommend sangat2 kalau korang dah sampai kat Cologne ni. lokasi dia pun senang juga. depan The Dom. jalan lebih kurang 50 meter je dah nampak. senang cerita, kedai ni betul2 kat depan hentian bas HOHO. lagi satu, penjual kedai ni (rasanya owner) orang Islam... 

bila dah shooping kat sini, anies rasa dalam banyak2 tempat kat Europe ni, kat sinilah yang paling murah... barangan berjenama korang boleh dapat serendah 30 euro. farah pun akui yang kat sini memang murah. so tak hairan laa... dia pun banyak juga memborong kat sini😉 sampai nak delayed kan tiket kereta api semata2 belum puas shopping...

kedai2 kat sini tutup dalam pukul 8 malam. tak kira season apa. so, boleh sangat laa nak shopping sampai senget2 bahu...

masa ni orang tak ramai... oh ya... jangan risau pasal bahasa sebab kebanyakan penjual kat sini boleh cakap BI... nak tawar menawar pun, kena tengok kedai juga laa... macam kedai souvenir kat atas tu, pakai tawar menawar korang boleh dapat harga murah...

anies sendiri tak tau apa motif anies snap gambar ni hahaha...

well tu je laa untuk hari ni... 2 minggu tak update, keras kejung jari jemari... pasal BW, insya allah anies akan terjah kejap lagi ya...

daaa....

to be continued...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

67 Your Words of Lo♥e

  1. knp x masuk dalam. atau kalau masuk xbleh amek gmbr Anies? hehe

    wangi la entry ni

    ReplyDelete
  2. tmpat shopping udah mcm rumah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap... tu beza kat sini dgn kat sana... ;-)

      Delete
  3. Memang terserlah tempat ini tempat untuk shopping Anies.

    Kena bawa bag troley kosong kalau nak shopping nih!

    ReplyDelete
  4. Seronoknya shopping kalau hrga bleh tahan murah

    ReplyDelete
  5. I'll never pronounce germany words correctly. Haha ^^

    ReplyDelete
  6. ok lah tu tak update blog baru 2 minggu, aku ni update sebulan sekali je nok...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe terpaksa update sblm hlg semuanya ;-)

      Delete
  7. bertuahnya badan ;)
    muda-muda dah jalan jauh nie !!!

    ReplyDelete
  8. fuh berbelit lidah nak sebut nama title.. hahaha..

    ReplyDelete
  9. adeiii
    kena banyak saving duit nie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. part shopping ye mmg kn byk saving haha

      Delete
  10. travel jugak boleh hilangkan stress

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgn syarat pegi dgn org yg x byk kerenah ;-)

      Delete
  11. banyak tempat dan sosio ekonomi org lain yg boleh dipelajari

    ReplyDelete
  12. biler lah tabung leh penuh agaknyer kan kan kan

    ReplyDelete
  13. asyik korek korek jew , bila nak ujung bulan .. adeiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tektik utk simpan supaya x mengalir keluar... google je

      Delete
  14. WAH MESTI SUKA SHOPPING DI COLOGNE SBBHARGAYA BERBALOI

    ReplyDelete
  15. padan lah org suka shopping kat sanakan

    ReplyDelete
  16. e'in nie gile perfume.. letak laa e'in kat tempat macam nie.. sehari suntuk belum tentu nak balik.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. so sila pangkah cologne awal2 dr wishlist melancong ;-)

      Delete
  17. Walaupun aku girlfriend Marco Reus, tak mampu nak sebut nama tempat ni. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berhentilah berharap... kata SO7 ;-)

      Delete
    2. aku berharap Liverpool masuk UCL je..huhuhu

      Delete
    3. Saya duduk kat sini krik krik krik (pur-pur paham) ;)

      Delete
  18. Hang pi Cologne tak ajak xpe, jangan gi Anfield tak ajak. Putus kawan. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu putus pn ko mesti x leh #moveon kan? hahahaha

      Delete
  19. Gambar last tu walaupun akak taktau apa motif snap gambar tu, tapi smart kot gambar tu. macam boleh buat cover buku travelog gituuuh. Hehe

    Eh2, takde gambar mem besarlah kali ni. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr kalu jual kt publisher laku x pic tu? hahaha

      mem besar penyegan org nyer kah kah

      Delete
  20. Aww, bestnya berjalan-jalan. I wish I had time and money to do that. Me, still stuck at home, berpantang-ing.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah ada rezeki nnt pasti akan smpi

      Delete
  21. tak terhafal nama diberi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hafal mmg x laa tp nk sebut mmg ke laut ;-)

      Delete
  22. berbelit lidah nak belit tajuk tu nis..

    ReplyDelete
  23. Bersih je udara persekitaran kat sana tu.. tempat cantik, suasana nyaman.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap dr segi kebersihan, cologne mmg bersih

      Delete
  24. macam nak terbelit lidah nak menyebutnya

    ReplyDelete
  25. Haha..tbelit lidah nk nyebutnya

    ReplyDelete
  26. angkat disket?

    seriously disket?

    ada disket reader lagi ke sekarang. hihihi

    ReplyDelete
  27. anies - saya angkat keyboard je.

    boleh ikot tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. keyboard touch screen x nk x leh ikut hahaha

      Delete
  28. antara yang berharga 30 euro?

    ReplyDelete
  29. dah sebut dengar ke x??haha
    nth ape bunyi nth kua..hehe

    ReplyDelete
  30. sampai ke sudah tak boleh sebut hahaha... patut la FM lawa2 hee. kalau nis edit bg cerah lg lawa 😅😅

    ReplyDelete
  31. bila tgk kedai souvenir lupa nk kirim kt anies heee

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆