Bruxelles | Grand Place

2:39 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

sebelum menceceh, anies nak ucapkan salam Ramadan Kareem kepada semua kawan2... tak kira di mana saja yu ols berada... hari ni puasa tak? ke... dah ponteng since hari pertama lagi? 😀😀😀 ye ye... faham... kes orang pompuan... kepada yang tengah memasak untuk berbuka nanti, masak sedap2 tau! karang lepas kol 5, anies akan terjah rumah korang... kita beriftar together-gather... boleh gituuwww...

okey... sambung cerita kat Brussels...

lepas puas bertanya macam2 orang, akhirnya sampai juga anies kat sini... tempat wajib yang mesti korang jejak bila dah sampai Brussels ni... tanyalah pada sesiapa pun... kalau dah datang Belgium, this is a must place to visit...

apa yang best pasal Grand Place ni? bagi pencinta kesenian dan ukiran serta binaan2 menarik, Grand Place ni lah tempat di mana yu ols boleh curahkan kekaguman. yap... seni binanya memang cantik... ada yang kata, kalau tunggu malam sikit, kat sini berlimpahan dengan cahaya lampu... tapi kami stay kat sini kejap je... tak sampai pun sejam...

lagi satu, Grand Place ni adalah salah satu binaan yang diiktiraf oleh UNESCO World Heritage Site... sama macam bangunan Stadthuys kat Melaka tu...

okey laa... macam biasa... kita bercerita dengan gambar yek!

Alhamdulillah... akhirnya sampai juga mem besar kat sini pada tarikh 27 Januari 2017...

yang mana satu Grand Place (GP)?  seluruh tempat ni laa... tapi tiap bangunan ni ada nama dan fungsinya... kat tengah2 GP ni, ada dataran luas yang mana korang boleh selfie bagai nak rak 😀😀

yang ni pulak, Guildhalls... tak tau laa pulak apa fungsinya... tapi seni binanya tetap cantik...

yang ni pulak, The Museum of the city of Brussels... kalau ada masa yang panjang, korang boleh laa jenguk2 apa yang ada dalam muzium ni...

ni pulak The Town Hall... sebenarnya anies malas nak snap jauh2 nak nampaknya keseluruhan bangunan sebab kami kejar masa... so, snap yang mana sempat je laa...

ni pulak, bahagian dalam the Town Hall... sebenarnya kat sini adalah laluan shortcut ke MP

tempat yang sama... bahagian dalam the Town Hall...

antara patung dan ukiran yang terdapat pada Grand Place...



HRC... dalam area GP. tak tau laa nak cakap murah ke tak. tapi rasanya HRC kat sini mahal sikit berbanding kat _____ then, bila tengok pic ni, gelak sorang2... kalau kami jalan sama2, dah tentu anies tak sesat barat... tapi ada bagusnya sesat ni... dapat laa tengok sisi lain bandar Brussels ni...

budak2 ni kononnya nak buat photoboom masa anies tengah sibuk berselfie... bila ajak bergambar, kemain suka laa pulak...

video
video khas Grand Place untuk korang...

okey... tu je untuk hari ni... thanks for reading...

daaaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. cantik senibina bangunan mereka..:)

    ReplyDelete
  2. Suka tengok senibina dan rekaan2 yg ada tu.. nampak halus dan mmg elegan.. suka juga gambar groupfie tu hehee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu laa sy beria nk dtg sini hehehe

      Delete
  3. anis nanti bagi address ,
    email me,
    fatimah@tkr.com.my

    ReplyDelete
  4. ape pon cik anies yang paling ayu kat situ ;)

    ReplyDelete
  5. dah 6 Ramadhan ari nie huhuhuhuhh

    ReplyDelete
  6. Selamat berpuasa dan beribadah dibulan ramadhan..anies..

    Best nya holiday obesi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt berpuasa jg utk akk sekeluarga

      Delete
  7. woo awek belgium.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Kita suka ukiran patung2 tu.. I mean, nampak la dia punya nilai sejarah dikekalkan..

    ReplyDelete
  9. CANTIK SENIBINA YG KEKALKN UKIRAN TRADISI LAMA

    ReplyDelete
  10. Best betul kalau dapat berjalan ke negara orang ni. Boleh tengok budaya orang.

    ReplyDelete
  11. cantiknya bangunan2 tu.
    happynya lah bebudak tu dapat begambar sekali, femes sekejap kat blog anis ni.

    ReplyDelete
  12. cantiknya..kalau aku sampai sini mau berjam-jam dok posing je.

    ReplyDelete
  13. Cantik sungguh rekabentuk bangunan kat situ..
    Selamat berpuasa Anies

    ReplyDelete
  14. sejam tu tak cukup nis nak selfie.. hahah bg 3 jam bru cukup nk masuk HRC lg.
    minah saleh lawanyaa..

    ReplyDelete
  15. btw suka sgt dengan bangunan di belg sbb semua tempat ada ukiran patung. kagum dengan tukang ukir batu.

    ReplyDelete
  16. Senibina banggunan-banggunan tu memang sangat cantik untung Anies dah sampai ke sana gitu

    ReplyDelete
  17. kalau nina ikut mesti boleh join nis selfie kt sini 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  18. Cantik betul seni rekaan bangungan2 di situ.

    ReplyDelete
  19. salam ramadhan juga cik anies..
    (da stgh bulan pose bru wish..huhu =p)

    ReplyDelete
  20. Cantik-cantik bangunannya... eh orang sana pun lawa....

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆