Paris | berkereta api dari Gare De I'est ke Strasbourg dan Strasbourg ke...

1:59 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

keesokkan hari, yakni pada 25 Januari 2017, seawal jam 4 pagi waktu Paris kami dah bangun dan mula bersiap2 untuk check out.

yap... bohonglah kalau cakap tak sedih nak tinggalkan bumi paghis ni. rasa macam..."alahai... kenapa kejap sangat ni?" tapi, apakan daya... nak tak nak kami terpaksa juga tinggalkan tanah kelahiran Napoleon Bonarparte ni.

lebih kurang pukul 5.45 pagi, kami dah check out. Farah dah tanya siap2 kat receptionist hotel tu pasal laluan ke Gare de I'est. memang betul laa... jalan kaki tak sampai 5 minit, kami dah sampai. memang dekat sangat2.

sebelum menceceh, anies nak ucapkan TERIMA KASIH BEBANYAK kepada blogger lady in red planner / LZ kerana memilih anies sebagai pemenang kedua GA anjurannya. kalau dah rezeki tak ke mana kan... sis LZ... dapat je planner ni saya terus bawa ke paghis... hajat dihati nak snap planner ni dengan Eiffle tower tapi tak kesempatan... apa2 pun terima kasih tau sis!!

dari Strasbourg, kami akan ke ________. boleh teka tak?


btw, ni 👆👆 tiket yang dah siap print. sama macam sebelum ni, kami dah beli online siap2 kat website INI. terima kasih farah! 😘😘


tiba kat  Gare de I'est, perkara pertama yang kami buat adalah cari mesin untuk print tiket. caranya mudah je. masukkan nombor booking dan lepas tu insert kad credit untuk pengesahan. jangan bimbang, ada arahan berbahasa inggeris kat situ. since kami tiba awal pagi, kaunter pertanyaan tak buka lagi (mungkin dah buka tapi kami tak jumpa / tak nampak) so pandai2 laa kami buat sendiri masa tu dalam cuaca sejukkkk ya amat!!


sebenarnya kalau tak print pun tak apa. boleh je guna hard copy tu sebab nanti dah naik train, inspektor train akan scan tiket tu.


suasana dalam  Gare de I'est di awal pagi...

walaupun kami akan bertolak pukul 6.40am, tapi sengaja kami tiba awal. kot2 ada yang tak kena nanti, tak de laa kena tinggal kereta api kan...

ni laa train yang akan bawa kami ke Strasbourg... laju, senyap dan selesa. kalau tak silap namanya ICE train. so, bye2 paghisssssss 😭😭😭

untuk gambar ni, mem besar nak suruh blogger SALBIAH M teka.... ko nampak tak sapa kat belakang (kanan) tu Sal oiiii??? 😉😉😉😉😉

alhamdulillah, perjalanan lebih kurang 1 jam 50 minit akhirnya tiba di stesen Strasbourg. stesen ni simple je. walaupun simple tapi ianya penting untuk mereka yang transit macam kami ni. masa ni, cuaca lagiiii sejukkk... kami transit kat sini lebih kurang 20 minit.

ni laa kereta api yang akan bawa kami ke dot dot dot 😎😎😎 kereta api ni macam ETS dan berhenti di empat stesen sebelum kami tiba di dot dot dot. stesen2 tersebut adalah stesen Stalestat, stesen Colmar, stesen Mulhouse dan stesen St. Louise sebelum berakhir di stesen dot dot dot.

dalam train... tak ramai orang... ye laa kan... bila berhenti, ada je yang turun dan naik...

last but not least... haruslah ada pic mem besar kannnn... 😁😁😁 sepanjang jalan, ralit tengok kampung2 mat saleh ni. lagi menerujakan bila tengok kampung2 ni diselubungi salji. masa tu laa tetiba rasa nak nyanyi : 🎤🎵🎶"let it gooo... let it go... can't hold it back anymore..."🎵🎶🎤


okey... tu saja untuk hari ni... anies minta maaf bebanyak sebab tak dapat nak BW buat masa sekarang. insya allah, anies akan pulun BW lepas habis kerja nanti ya...

thanks 4 reading...

to be continued...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

33 Your Words of Lo♥e

  1. Nice story... Simple but berinfo... Thanks sharing..

    ReplyDelete
  2. Amboi! bawa planner menang GA sampai ke Paghisss.
    Memang nampak keralitan MEM besar bila tengok gambar last tu

    ReplyDelete
  3. Jauh planner sis LZ terbang. Alaaa, dah nak tinggal Paghis dah? Sobs

    ReplyDelete
  4. Anies pegi sebab kerja ke jenjalan saja?
    best lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenjalan telan angin kak yan hehehe

      Delete
  5. Seronoknya jalan2 lawat negara org.. BW and terjumpa blog ni.. Salam kenal sis.. :D

    ReplyDelete
  6. Bestlah anies kalau dapat naik train yang selesa dan diam macamni.
    Tak payah nak bersesak2 kena berdiri semua. Ke ada juga masa sesak?
    Nak duduk terus dalam tu pun tak kisah haha.

    ReplyDelete
  7. seronok dapat ke paris. harp satu hari saya dapat gi

    ReplyDelete
  8. wow, bestnyer sis, banyak tempat jalan-jalan ;)

    ReplyDelete
  9. hurm..bestnya melancong tempat orang..bnyak pengalaman menarik..:)

    ReplyDelete
  10. ke belgium ke tuu?ehehe,,bestnya merasa naik ice! kita biasa lompat country naik bas je selaluu

    ReplyDelete
  11. Syoknya anies... sampai Paghris... hehhehe

    ReplyDelete
  12. Teringin nya nak pi. moga nnt ada rezeki utk tu. hehehe

    ReplyDelete
  13. cantiknye planner tu....train dia tu cantikkan....

    ReplyDelete
  14. memang laa sedih nak kena balik dari tempat best.. huhu.. kena selalu pegi laa jawabnye..

    pssttt anies boleh belikan ke popcorn tu? hihi

    ReplyDelete
  15. Saya rasa saya dah komen entry ni kan? takkan belum?
    Btw, tahniah sebab menang GA planner tu!! hehe
    (sebab rasa macam dah yakin ada komen entry ni)

    ReplyDelete
  16. Bestnyaa... Mmg la sedih nk tgl kan..xpe..kmpul duit lg lps ni..p lagi...


    Anies..lya dh trima FM tu.. Tqsm tau.. Sgt2 hargainya.

    ReplyDelete
  17. yang baju putih tu ke yang botak? tetibe aku buntu nak meneka..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg baju putih tuuuu...cpt jawab... krg no souvenir for u hikhikhik

      Delete
  18. Paghis Im In louvre... tetiba... hehehe...

    member g baru ni.

    dapat naik atas eifel tower tu hari

    ReplyDelete
  19. woww! pariss anis da sampai! jelesnyaaa

    ReplyDelete
  20. Best2.. baca jurnal ni rasa mcm ada kat sana pulak.. menarik sgt :)

    ReplyDelete
  21. cantik planner tu, tak dapat snap dgn Eiffle tower dapat snap dgn tiket train pun jadilah.

    ReplyDelete
  22. Tengok gambar pun dah best.. nak pergi ke Paris tu alamatnya dalam mimpi.. hahah sebab takut naik flight.. kekekek

    ReplyDelete
  23. beli on9 senang ler.. banyak stesen juga train benti. tahap sejuk tu berapa Nis? hahaa

    ReplyDelete
  24. mat saleh tuuu? mcm kenai tp tak tau nama

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆