Menyusuri sungai Nil : menikmati panorama malam @ Kaherah

12:30 pm

✿...السلام عليكم✿

Pada asalnya, kami tak plan pun nak naik
Nile Cruise ni. tapi memandangkan lepas
ni kami tak ber 'tour de Kaherah' lagi, jadi...
terus kami setuju untuk plan ni.

alang2 dah sampai Mesir, memang tak
lengkap laa kalau tak tengok dengan mata
kepala sendiri sungai terpanjang di dunia ni.

waktu siang, sungai Nil ni kelihatan sama
macam sungai2 biasa. tapi kalau yu ols
berpeluang melawat Aswan (negeri di 
selatan Mesir), jangan lepaskan peluang
untuk menyaksiakan keindahan sungai Nil 
kerana kat situlah letaknya pertemuan Nil 
Putih dan Nil Biru.

fakta tentang Sungai Nil (klik kat SINI)

okey laa.. tak nak menceceh panjang.
layankan je laa beberapa keping gambar
yang ada ni yek....

Nile Cruise. kalau pernah naik Sungai Melaka Cruise, hah... macam tu laa keadaannya... tapi, cruise yang ni lebih panjang dari yang ada kat Sungai Melaka tu...

harga untuk 1 cruise : sejam = EGD150 (RM75), setengah jam = EGD100 (RM50). kalau 2-3 orang, lain bayarannya.

sebelum bertolak, kononnya nak duduk kat situ. tapi tak tahan dengan bau asap dan bunyi generator... then terus pindah tempat duduk ke...

... sini! oh, ya! jaket keselamatan tak disediakan ya! so, tawakkal tu 'alallah... ;-)

kalau punya masa yang panjang kat Kaherah, memang teringin nak naik Cairo Tower tu (anak panah merah). bayarannya cuma EGD20 (RM10) je... yang warna biru tu, restoran terapung. sepanjang sungai Nil ni, banyak restoran terapung beroperasi. kalau nak try, sediakan fulus je...

blur laa pulak...

bila dah menyusuri sungai ni, barulah anies nampak bangunan2 tinggi. so, ada laa sikit kemodenan bandar Kaherah ni...

yang panjang dan berlampu ni sebenarnya restoran terapung. plus boleh bergerak ya... jangan tanya berapa harga menu kat sini... of coz laa... mahal....

sebelum balik, singgah restoran Arab. nak try juga macam mana rasanya nasi mandy 'pure' punyer... perrghhh.... memang terbaiklah! walaupun hanya berlaukkan ayam goreng dan tomato puree (yang merah tu). portion nyer pun tak laa besar sangat dan selamat kami baham dan kekenyangan macam ular sawa... almaklum laa... masing2 kebuluq... ;-) harga? mmm... kalau tak silap EGD21 (RM10.50) sepinggan.


to be continued...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. subhanallah..cantiknya anies..kalau la dapat tengok depan mata kan..tengok gambar ni cantik sangat2

    ReplyDelete
  2. Pemandangan malam hari nya keliat indah banget :)

    ReplyDelete
  3. Baru tau ada Nil Putih n Biru.
    Cantiklah cruise tu.
    Yang melaka punya pun tak pernah naik lagi.

    ReplyDelete
  4. BESTNYA NAIK CRUISE SG NIL...BARU TAU ADA NIL PUTIH N NIL BIRU...SUBHANALLAH.

    ReplyDelete
  5. cantik nye tempat nie..teringin nak p..tp jauhhh...

    ReplyDelete
  6. panjang jugak cruise dye.. bahaya tu takde jaket keselamatan kak anies.. suasana malam cmnie best.. banyak lampu cantik2.. :)

    ReplyDelete
  7. indah sekali ya kak pemandangan alam di sungai nil ini, kapan ya saya bisa berwisata disana :)

    ReplyDelete
  8. pastinya suatu pengalaman yg sangat berharga disini :)

    ReplyDelete
  9. terbaik..entry yang sangat menarik..pasti banyak klik ni ya

    ReplyDelete
  10. terbaik..entry yang sangat menarik..pasti banyak klik ni ya

    ReplyDelete
  11. Cantik view panorama waktu mlmnya ye Anies.naik cruise tu yg best. Taklah mahal sangat janji nasi mandy tu sedap...

    ReplyDelete
  12. anise..ada rasa nak terjun mandi sungai tak?

    ReplyDelete
  13. Cantik suasana malam kat sana yer anies.. =D

    ReplyDelete
  14. Cantiknya suasana malam kat situ yer... Kalau zumal xde jaket keselamatan memang rasa tak sedap ati sebab zumal tak tahu berenang... hehe ^-^

    ReplyDelete
  15. kelihatan bagaikan bayangn syurgaNya..penuh warna warni

    ReplyDelete
  16. Rasanya pingin juga sesekali kesana, tapi kapan ya :)

    ReplyDelete
  17. ya allah cantiknye view malam2. tawakkal je la kak anies xde life jacket ye hehe

    nasik mandy huwaaaa laapaqqq T__T

    ReplyDelete
  18. saya pun teringin nak try nasi mandy kat negara Arab...hahaha

    ReplyDelete
  19. sedapnya nampak nasi arab tu....

    ReplyDelete
  20. Wow,naik cruise leh feeling2x... xprnh lg mkn nasi mandy ni

    ReplyDelete
  21. nampak ceria naik bot api warna warni ni

    ReplyDelete
  22. Antara aktiviti paling saya suka ialah menaiki bot melihat panorama mcm ni.. suka sgt terutama melihat suasana kota waktu malam.. seronok.. :)

    ReplyDelete
  23. kena amik course renang dulu ni..huhu

    ReplyDelete
  24. Cantiknya dengan lampu berwarna warni

    ReplyDelete
  25. Assalam anies,
    nasi tu memang nampak lain dari yang ada kat malaysia ni
    mesti sedap kan3

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆